Home > Dieta Dukana > Ciasto kakaowe Dukana

Ciasto kakaowe Dukana

image_pdfimage_print

Jedno z lepszych ciast, jakich kosztowałam będąc na diecie Dukana. W środku wilgotne, lekko piankowe, takie, do których wraca się niejednokrotnie. Polecam wszystkim dukającym. UWAGA: w niektórych przepisach widuję wśród składników zmielone otręby. Otóż, Dukan nie uznaje mielenia otrębów, ponieważ tracą one wówczas swoje właściwości. Jeśli więc przestrzegamy diety, zapomnijmy o mieleniu otrębów.

Składniki:

  • 3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej lub budyniu bez cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego odtłuszczonego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao niskotłuszczowego
  • 4 łyżki słodziku w proszku (używam Sussina Gold)
  • 1 łyżeczka aromatu do ciast (ja daję migdałowy, ale możecie dać inny ulubiony)

Wykonanie:

1. Żółtka miksujemy ze słodzikiem na puszystą masę na wysokich obrotach. Dodajemy otręby, aromat, jogurt i ucieramy dalej już na niższych obrotach.

2. Skrobię kukurydzianą mieszamy delikatnie z proszkiem do pieczenia i kakao, stopniowo dodajemy do masy i pomału ucieramy.

3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy delikatnie do masy i mieszamy.

4. Ciasto przelewamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy silikonowej. Pieczemy około pół godziny (sprawdzając patyczkiem) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

5. Po upieczeniu ciasto możemy polukrować. Lukier przyrządzamy ze słodzika utartego z odrobiną wody.

Dieta Dukana , ,

  1. Livia
    marzec 10th, 2012 at 16:47 | #1

    Fajny przepis. Ale z tym słodzikiem lepiej uważać – do pieczenia nie nadaje się aspartam, rozpada się powyżej 100 stopni na metanol, bardzo trującą substancję. Lepiej kupić sacharynę (widziałam w sklepie nawet taka w proszku).

  2. lena
    sierpień 28th, 2011 at 18:07 | #2

    przyszedl czas i na mnie :))
    calkiem fajne ciasto :D najlepsze z tych które trzeba traktowac słodzikiem :)

  3. lipiec 10th, 2011 at 21:51 | #3

    Przykro mi, może wina słodzika ? Bo jak piekłam pierwszy raz ciasta ze słodzikiem w tabletkach, niestety były płaskie i niedobre. Teraz używam Sussina Gold – a to konkretne ciasto robię dość często i zawsze się udaje.

  4. lonely
    lipiec 10th, 2011 at 20:46 | #4

    Wyszło mi płaskie jak deska

  5. maj 25th, 2011 at 22:13 | #5

    Wygląda baardzo apetycznie. Mimo tego, ze to dietetyczne ciasto wygląda super :D