Ciasto kakaowe Dukana


Jedno z lepszych ciast, jakich kosztowałam będąc na diecie Dukana. W środku wilgotne, lekko piankowe, takie, do których wraca się niejednokrotnie. Polecam wszystkim dukającym. UWAGA: w niektórych przepisach widuję wśród składników zmielone otręby. Otóż, Dukan nie uznaje mielenia otrębów, ponieważ tracą one wówczas swoje właściwości. Jeśli więc przestrzegamy diety, zapomnijmy o mieleniu otrębów.

Składniki:

Wykonanie:

1. Żółtka miksujemy ze słodzikiem na puszystą masę na wysokich obrotach. Dodajemy otręby, aromat, jogurt i ucieramy dalej już na niższych obrotach.

2. Skrobię kukurydzianą mieszamy delikatnie z proszkiem do pieczenia i kakao, stopniowo dodajemy do masy i pomału ucieramy.

3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy delikatnie do masy i mieszamy.

4. Ciasto przelewamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy silikonowej. Pieczemy około pół godziny (sprawdzając patyczkiem) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

5. Po upieczeniu ciasto możemy polukrować. Lukier przyrządzamy ze słodzika utartego z odrobiną wody.