Home > Ziemniaki > Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią

czerwiec 14th, 2011
image_pdfimage_print

Bardzo smaczne, o wiele delikatniejsze od tradycyjnych. Osobiście bardzo je lubię, zwłaszcza z dodatkiem frytek, choć można je zjeść z cukrem, z konfiturą lub same. Pyszne są też zimne.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2-3 ziemniaki (ziemniaków powinno być wagowo około dwa razy więcej niż cukinii)
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypior z dymki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • jajko
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cukinię ścieramy w całości, ze skórką. Szczypior siekamy na drobno. Wszystko razem mieszamy.

2. Dodajemy sól, jajko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki mąki pszennej i mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt lejąca, dodajemy jeszcze mąki. Całość powinna mieć konsystencję zbliżoną do masy na placki ziemniaczane.

3. Na teflonowej patelni rozgrzewamy olej.

4. Placki wykładamy łyżką na olej i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoto. Po zdjęciu z patelni można osączyć na ręcznikach papierowych, choć nie jest to konieczne.

Ziemniaki , ,

  1. czerwiec 15th, 2011 at 07:21 | #1

    chętnie zjadłabym takie placuszki;)