Home > Ciasta i desery > Jogurtowe ciasto z truskawkami

Jogurtowe ciasto z truskawkami

czerwiec 17th, 2011
image_pdfimage_print

Zobaczyłam to ciasto przedwczoraj na jednym z blogów i wiedziałam, że muszę je upiec, a że akurat chciałam coś z truskawkami, to okazało się ono idealne. Jest lekkie, delikatne, pyszne. Przepis pochodzi z TEGO bloga, składniki podaję po moich małych modyfikacjach (bo my jednak ciut słodsze wolimy). Piekłam w formie o wymiarach 29×16 cm.

Składniki:

  • 4 całe jajka
  • 150g białego cukru
  • cukier wanilinowy
  • 50g miękkiej margaryny Kasia
  • 200ml jogurtu naturalnego (u mnie niepełna szklanka)
  • 200g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g truskawek
  • dodatkowo łyżeczka cukru

Wykonanie:

1. Jajka w całości ucieramy z cukrami na puszystą masę.

2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

3. Do masy jajecznej dodajemy miękką margarynę i jogurt i dalej ucieramy.

4. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wsypujemy stopniowo do ciasta i ucieramy dalej na wolnych obrotach.

5. Truskawki przekrawamy na połówki.

6. Ciasto przelewamy do blaszki. Na wierzchu układamy truskawki i posypujemy je łyżeczką cukru.

7. Ciasto pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy w piekarniku na 10 minut, po czym wyjmujemy. Kiedy przestygnie, posypujemy cukrem pudrem.

Ciasta i desery , , ,

  1. czerwiec 17th, 2011 at 19:25 | #1

    Obecnie wszystko co jest z truskawkami wygląda dla mnie wyśmienicie :-)