Jogurtowe ciasto z truskawkami


Zobaczyłam to ciasto przedwczoraj na jednym z blogów i wiedziałam, że muszę je upiec, a że akurat chciałam coś z truskawkami, to okazało się ono idealne. Jest lekkie, delikatne, pyszne. Przepis pochodzi z TEGO bloga, składniki podaję po moich małych modyfikacjach (bo my jednak ciut słodsze wolimy). Piekłam w formie o wymiarach 29×16 cm.

Składniki:

Wykonanie:

1. Jajka w całości ucieramy z cukrami na puszystą masę.

2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

3. Do masy jajecznej dodajemy miękką margarynę i jogurt i dalej ucieramy.

4. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wsypujemy stopniowo do ciasta i ucieramy dalej na wolnych obrotach.

5. Truskawki przekrawamy na połówki.

6. Ciasto przelewamy do blaszki. Na wierzchu układamy truskawki i posypujemy je łyżeczką cukru.

7. Ciasto pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy w piekarniku na 10 minut, po czym wyjmujemy. Kiedy przestygnie, posypujemy cukrem pudrem.