Kotlety mielone z pomidorami


Kotlety mielone z dodatkiem drobno pokrojonego pomidora i szczypiorku. Ciekawy smak, nieco ostrzej doprawione, jedliśmy z fasolką szparagową i puree ziemniaczanym. Zasmakowały mojej córce.

Składniki:

Wykonanie:

1. Bułkę namaczamy w wodzie lub mleku.

2. Pomidora parzymy i ściągamy skórę. Szatkujemy go w drobną kosteczkę. Szczypior siekamy.

3. Bułkę odciskamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy również pomidora, szczypior, jajko, trochę tartej bułki oraz soli i pieprzu do smaku. Wyrabiamy masę.

4. W miseczce mieszamy bułkę tartą i mąkę w proporcjach 1:1 oraz sezam. Mieszamy.

5. Z masy mięsnej formujemy kotlety (jeśli się rozpadają, dodajemy jeszcze bułki tartej i wyrabiamy dodatkową chwilę). Kotlety panierujemy w mieszance mąki, bułki i sezamu. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiano.