Home > Muffinki i babeczki > Muffinki porzeczkowe

Muffinki porzeczkowe

czerwiec 24th, 2011
image_pdfimage_print

Po kompocie, przyszedł w końcu czas na muffinki. Dziecko pomogło mi zdjąć porzeczki z gałązek i upiekłyśmy razem lekko kwaskowe muffiny, ze słodką, chrupiącą kruszonką na wierzchu – bardzo smaczne zestawienie. Jeśli będziecie je piec w zwykłej blaszce (nie silikonowej), użyjcie papilotek, inaczej ciężko będzie je wyjąć.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 80g margaryny Kasia
  • 1 jajko
  • pełna szklanka czerwonych porzeczek

Na kruszonkę:

  • 20g margaryny Kasia
  • 20g brązowego cukru
  • 20g mąki krupczatki

Wykonanie:

1. W jednej misce mieszamy składniki suche.

2. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. W drugiej misce miksujemy jajo z jogurtem i chłodną margaryną.

3. Suche składniki wsypujemy do mokrych, miksujemy. Dodajemy porzeczki, mieszamy.

4. Blaszkę wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Wierzch każdej posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę rozcieramy palcami w miseczce, aż powstaną grudki).

5. Muffiny pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Muffinki i babeczki , , ,

  1. Wiolka
    lipiec 2nd, 2011 at 00:25 | #1

    Swietnie! Bardzo dziekuje za odpowiedz!

  2. lipiec 1st, 2011 at 14:50 | #2

    Wiolka —-> Tak, korzystam z silikonowych foremek do muffin i bardzo polecam. Nie wymagają one wtedy ani natłuszczania formy, ani papilotek. Po upieczeniu bardzo gładko wyskakują z foremek. Używam form po 6 gniazd.

  3. Wiolka
    lipiec 1st, 2011 at 14:39 | #3

    Oj, mufinki chodza za mna juz od dawna. A Twoje wygladaja bardzo smacznie. Zastanawiam sie tylko czy foremki silikonowe do mufinek to dobry pomysl. Korzystalas z nich kiedys?

  4. czerwiec 26th, 2011 at 21:57 | #4

    Domi —> zamiast margaryny można użyć masła. Osobiście używam margaryny, bo jest po prostu tańsza, a piekę niemalże codziennie, więc niestety na maśle bym zbankrutowała :)

  5. czerwiec 26th, 2011 at 21:15 | #5

    Kurczę, a u mnie caly krzak porzeczek i się zastanawiałam, co z nimi zrobić? Super! :)
    Dziękuję za udział w akcji, jednak ja NIGDY nie używam margaryny w kuchni, masło jest smaczniejsze i zdrowsze :)

  6. czerwiec 25th, 2011 at 21:01 | #6

    uwielbiam porzeczki, a w muffinach ich jeszcze nie jadłam, rewelacja :)

  7. czerwiec 24th, 2011 at 22:23 | #7

    Bardzo lubie czerwona porzeczke, wiec porywam kilka pysznych muffinek:-)

  8. czerwiec 24th, 2011 at 20:40 | #8

    mam porzeczki może by zrobić takie muffinki? :)

  9. czerwiec 24th, 2011 at 20:12 | #9

    moje porzeczki dopiero dojrzewają i już się nie mogę doczekać aż coś z nimi upiekę :)

  10. czerwiec 24th, 2011 at 19:18 | #10

    z porzeczkami nigdy nie robiłam. muszą być pyszne;)

  11. czerwiec 24th, 2011 at 18:52 | #11

    Wiesz, że jeszcze nie jadłam muffinek z porzeczkami? ;-) Wczoraj na działce widziałam nasze porzeczki… już czerwone i kwaśne :D ładne Ci wyszły muffinki! też muszę pomyśleć nad wykorzystaniem naszych porzeczek ;-) pozdrawiam!