Home > Bułki i bułeczki > Żytnie paluchy z sezamem

Żytnie paluchy z sezamem

czerwiec 25th, 2011
image_pdfimage_print

Mieszanka składników na zwykłe bułki żytnie i paru dodatków. Wyszły przepyszne paluchy, z dodatkiem bogatych w błonnik płatków owsianych i sezamu, dzięki któremu bułeczki zyskały ciekawy smak. Polecam na kanapki, zwłaszcza z twarożkiem i innymi serami.

Składniki:

  • 420g mąki żytniej (u mnie typ 720)
  • niepełna szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • pół łyżeczki cukru (nie jest konieczny)
  • półtorej szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki ziaren sezamu

Wykonanie:

1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i mieszamy. W środku robimy zagłębienie. Drożdże wkruszamy do mleka, dodajemy cukier i dokładnie rozcieramy. Całość wlewamy delikatnie do zrobionego w mące zagłębienia i odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły “pracować”.

2. Ciasto zarabiamy. Można to zrobić mikserem wyposażonym w haki do ciasta drożdżowego. Dolewamy szklankę wody, wsypujemy płatki owsiane i wyrabiamy ciasto. Resztę wody wlewamy tylko wtedy, gdy ciasto jest za suche. UWAGA: ciasto będzie się kleiło i tak ma być – dzieje się tak za sprawą zawartych w mące żytniej śluzów. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, posypujemy mąką żytnią, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by wyrosło.

3. Blat posypujemy lekko mąką żytnią i wyrabiamy ciasto przez chwilkę. Dzielimy je na 8 części (tyle wyjdzie nam bułek). Z każdej formujemy bułeczkę – rolujemy dłońmi wałeczki – i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

4. Piekarnik nagrzewamy do 250-260 stopni Celsjusza. Na samo dno piekarnika wstawiamy blaszkę lub formę żaroodporną i wlewamy do niej szklankę wody.

5. Każdą bułkę zraszamy lekko wodą i posypujemy ziarnami sezamu. Blachę wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Bułeczki studzimy na kratce.

Bułki i bułeczki , , , ,

  1. lipiec 1st, 2011 at 11:19 | #1

    Pysznie wyglądają. Samo zdrowie :)

  2. czerwiec 30th, 2011 at 16:27 | #2

    uwielbiam takie na śniadanie, a długo szukałam na nie przepisu.

  3. czerwiec 27th, 2011 at 22:02 | #3

    Nie ma jak domowe pieczywo, uwielbiam takie paluchy :-)

  4. czerwiec 27th, 2011 at 18:44 | #4

    Mniam, mniam, mniam :)))

  5. lena
    czerwiec 26th, 2011 at 21:57 | #5

    na zdjeciu wydaja mi sie większe …no ale niech bedzie,trening czyni mistrza :) boskie sa :D

  6. czerwiec 26th, 2011 at 21:56 | #6

    Lena, one nie wyrastają zbyt wiele :)

  7. lena
    czerwiec 26th, 2011 at 21:27 | #7

    kurcze,myslisz ze typ maki ma duze znaczenie? no nie wyrosły mi :( ale sa pyszne :P

  8. czerwiec 26th, 2011 at 06:16 | #8

    Ale cudnie wyglądają:)

  9. lena
    czerwiec 25th, 2011 at 21:53 | #9

    jutro te pysznosci uczynie