Home > Muffinki i babeczki > Muffiny półrazowe z żurawiną

Muffiny półrazowe z żurawiną

lipiec 25th, 2011
image_pdfimage_print

Bardzo smaczna przekąska do herbaty, zawierająca zdrowy dodatek żurawiny oraz mąki pszennej razowej. Muffiny te nie rosną wysokie, za to szybko się pieką. Polecam wszystkim tym, którzy lubią wypieki z dodatkiem mąki razowej i tym, którzy nie przepadają za przesłodzonymi deserami. Z przepisu wychodzi 12 sztuk.

Składniki:

  • 125g mąki pszennej
  • 65g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 50g cukru pudru
  • 50-55g brązowego cukru (trzcinowego)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 70g roztopionej (przestudzonej) margaryny Kasia lub masła
  • 1 całe jajko
  • szklanka suszonej żurawiny (w całości lub posiekanej – jak wolicie)

Wykonanie:

1. Blaszkę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni Celsjusza.

2. Składniki suche mieszamy w jednej misce. Składniki mokre w drugiej.

3. Składniki suche wsypujemy do mokrych, mieszamy widelcem. Dodajemy żurawinę i mieszamy.

4. Ciastem napełniamy papilotki. Muffiny pieczemy około 25 minut, zostawiamy w piekarniku na 10 minut, po czym wyjmujemy i studzimy na kratce.

Muffinki i babeczki ,

  1. lipiec 25th, 2011 at 19:40 | #1

    uwielbiam pełnoziarniste ciasta