Zupa jak u mamy. Z mnóstwem ogórków, aromatyczna, pyszna. Uwielbiam takie domowe, nie wydziwiane zupy.
Składniki:
- 2-3 marchewki
- pół małego selera
- pół pietruszki
- por
- kawałeczek piersi z kurczaka
- 3 średnie ziemniaki
- 8-9 kwaszonych ogórków (twardych)
- śmietanka 12%
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Warzywa (poza ziemniakami) obieramy i zalewamy wodą. Odrobinę solimy.
2. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i dodajemy do warzyw.
3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
4. Ogórki w całości (ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5. Kiedy warzywa będą półtwarde, wyjmujemy je z wody i kroimy w kostkę. Por kroimy w talarki.
6. Mięso również kroimy na kawałki i wrzucamy do wywaru. Zmniejszamy ogień i dodajemy ziemniaki. Gotujemy, aż zmiękną. Wtedy dodajemy starte ogórki wraz z sokiem (zawsze najpierw ziemniaki, potem ogórki, inaczej ziemniaki nam się nie ugotują). Gotujemy około 10-15 minut.
7. Dodajemy resztę pokrojonych warzyw i gotujemy jeszcze 5 minut, w miarę potrzeby dolewając odrobinę wrzątku.
8. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
9. Zaciągamy śmietanką dopiero na talerzach.