Naleśniki Dukana

sierpień 29th, 2011
image_pdfimage_print

Naleśniki bez grama mąki i tłuszczu. Nie tylko dla dukających, bo też mój mąż zjadł kilka nie dostrzegając różnicy pomiędzy nimi a innymi, które robię. Zwłaszcza, że u nas często są naleśniki, często zupełnie inne za każdym razem. Naleśniki te wymagają małej wprawy w smażeniu, ale warto. Tutaj wersja na słodko, można zjeść z twarogiem lub z niskosłodzonym dżemem (dla tych, którzy przestrzegają diety Dukana mniej kategorycznie). Zamiast słodziku można dodać troszkę soli i przygotować z naleśników tortille z kurczakiem. Przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z któregoś z zeszłorocznych numerów magazynu “Naj”. Z podanych proporcji wychodzi 7-8 naleśników.

Składniki:

  • 4 całe jajka
  • pół szklanki mleka (1,5%)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego odtłuszczonego
  • półtorej łyżki słodziku w proszku (używam Sussina Gold)
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • kilka kropli oleju parafinowego

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki miksujemy.

2. Ciasto wylewamy małymi porcjami na małą patelnię teflonową (mocno rozgrzaną), z kilkoma kroplami oleju parafinowego (ewentualnie kroplą oliwy z oliwek), przetartą ręcznikiem papierowym. Kiedy naleśnik wyraźnie zetnie się od góry, a od dołu zrumieni, łopatką go podważamy (najlepiej cienką) i odwracamy. Dosmażamy chwilę i zdejmujemy z patelni.

3. Smarujemy dżemem lub twarogiem.

Dieta Dukana, Naleśniki, placuszki, grzanki , ,

  1. max
    marzec 25th, 2014 at 19:17 | #1

    3. Smarujemy dżemem lub twarogiem.

    eeee pierś z kurczaka w małe kawałeczki,podsmażamy z warzywami jak kto lubi i może ,następnie to na połowę naleśnika nakładamy i posypujemy żółtym serem Piórko 3% tłuszczu ,składamy na pół i do piekarnika/mikrofali/albo jak kto woli patelni zapiekamy chwilę że by ser się rozpuścił ,do tego ulubiony sos najlepiej pikantny

    p.s oczywiście do tej wersji bez słodzika ;)

  2. kwiecień 11th, 2013 at 14:30 | #2

    Dzis wlasnie zrobilam sobie te nalesniki jestem pod wielkim wrazeniem poniewaz ciasto rosplywa sie w ustach , nigdy ale to prze nigdy jeszcze niejadlam tak wspanialych nalesnikow i od dzis bede robila tylko takie nalesniki sa przepyszne i z glebi serca polecam @_@

  3. styczeń 10th, 2012 at 14:14 | #3

    Ze wszystkich przepisów na naleśniki Dukana ten jest zdecydowanie najlepszy !
    Polecam go wszystkim i przekazuję dalej link do rankingu przekąsek – naleśniki prowadzą ! :D
    http://www.wysmakuj.pl/index.php?category=przek%C4%85ski

  4. Alioram
    wrzesień 29th, 2011 at 13:08 | #4

    Zrobiłam je z zsiadłym mlekiem bez oleju parafinowego, na teflonowej patelni były boskie. Wlewać je nie na całą patelnię.

  5. Alioram
    wrzesień 29th, 2011 at 12:52 | #5

    Zrobiłam dzisiaj placki były pyszne