Smaczny, zdrowy chleb na drożdżach z dodatkiem ziaren. Pięknie rośnie, porządnie się dopieka, jest pyszny gorący z masłem i zimny jako podstawa do różnych kanapek. Do tego chrupiąca, złocista skórka i niewiele składników potrzebnych do jego upieczenia sprawiają, że chleb piecze się łatwo i szybko.
Składniki:
- 460g mąki pszennej
- 150g mąki żytniej
- 25g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
- pół szklanki płatków owsianych
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika
- 2-3 łyżki otrębów (u mnie mieszane, pszenne i owsiane)
- pół szklanki ciepłej wody do drożdży
- szklanka wrzątku do mąki żytniej
- dodatkowo pół szklanki ciepłej wody do ciasta
- po 1 łyżce płatków owsianych i ziaren słonecznika do posypania
Wykonanie:
1. Mąkę żytnią wsypujemy do miski i zaparzamy (zalewamy) szklanką wrzątku. Porządnie mieszamy i odstawiamy na parę minut.
2. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki wody, dodajemy cukier i ostawiamy.
3. Odmierzamy mąkę pszenną, wsypujemy do żytniej. Dodajemy sól, olej i rozrobione drożdże (nie muszą być wyrośnięte), wyrabiamy ciasto, najłatwiej i najszybciej mikserem wyposażonym w haki do ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
4. Do ciasta dodajemy ziarna i ponownie wyrabiamy. Ponownie odstawiamy na 30 minut.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki, wierzch smarujemy wodą, wyrównujemy (najprościej pędzlem, którym smarujemy wierzch) i posypujemy ziarnami.
6. Chleb pieczemy w temperaturze około 200 stopni Celsjusza przez 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy na 15 minut w piekarniku, potem studzimy na kratce. Kroimy, kiedy trochę przestygnie.