Grochówka


Tradycyjna grochówka. Taka, jaką gotowała moja mama i jaką ja zaczęłam gotować przeszło 10 lat temu. Pyszna i bardzo aromatyczna.

Składniki:

Wykonanie:

1. Groch płuczemy pod bieżącą wodą i zalewamy wodą. Gotujemy pilnując, by groch był ciągle zanurzony, z dodatkiem łyżki majeranku na niewielkim ogniu do miękkości.

2. Po 15 minutach gotowania dodajemy obraną i umytą marchew oraz boczek.

3. Obgotowany boczek wyjmujemy z garnka (po 20 minutach), kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Wszystko razem przesmażamy na rumiano i zdejmujemy z ognia.

4. Na pozostały ze smażenia boczku tłuszcz wkładamy poszatkowaną w piórka cebulę i rumienimy.

5. Marchew z zupy kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy. Dodajemy boczek i cebulę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.