Blok czekoladowy


Jak w czasach PRL-u, dokładnie taki sam i tak samo smakuje. Nie jest za słodki i nie jest mdły, świetny pomysł na deser. Przepis (trochę zmodyfikowany) pochodzi z magazynu “Przyjaciółka”.

Składniki:

Wykonanie:

1. Herbatniki kruszymy ręcznie lub pałką do ucierania ciasta.

2. W garnuszku grzejemy mleko, dodajemy margarynę i mieszając rozpuszczamy. Dodajemy cukry i kakao, dalej mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści.

3. Całość przelewamy do dużej miski. Ucieramy mikserem, stopniowo dodając mleko w proszku. Ucieramy do chwili, kiedy zużyjemy całe mleko, a masa stanie się gładka i lśniąca.

4. Do masy dodajemy herbatniki i bakalie, porządnie mieszamy.

5. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy silikonowej, wygładzamy i studzimy. Następne wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.