Jak w czasach PRL-u, dokładnie taki sam i tak samo smakuje. Nie jest za słodki i nie jest mdły, świetny pomysł na deser. Przepis (trochę zmodyfikowany) pochodzi z magazynu “Przyjaciółka”.
Składniki:
- 400g mleka w proszku (pełnotłustego)
- 250g herbatników
- 4 łyżki gorzkiego naturalnego kakao
- 1,5 szklanki cukru
- cukier wanilinowy (16g)
- 0,5 szklanki mleka (w płynie)
- 200g margaryny Kasia
- opcjonalnie rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, etc.
Wykonanie:
1. Herbatniki kruszymy ręcznie lub pałką do ucierania ciasta.
2. W garnuszku grzejemy mleko, dodajemy margarynę i mieszając rozpuszczamy. Dodajemy cukry i kakao, dalej mieszamy do czasu, aż cukier się rozpuści.
3. Całość przelewamy do dużej miski. Ucieramy mikserem, stopniowo dodając mleko w proszku. Ucieramy do chwili, kiedy zużyjemy całe mleko, a masa stanie się gładka i lśniąca.
4. Do masy dodajemy herbatniki i bakalie, porządnie mieszamy.
5. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy silikonowej, wygładzamy i studzimy. Następne wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.