Home > Fast Food, Z mięs > Tortilla z mięsem

Tortilla z mięsem

październik 29th, 2011
image_pdfimage_print

Pycha ! Zwłaszcza z samorobnymi plackami pszennymi, pozbawionymi chemii, do tego delikatna sałata, sos czosnkowy i chrupiące kawałki kurczaka, wieprzowiny (np. gyros) lub mięsa mielonego. Oczywiście taką tortillę można przygotować też z kupnymi plackami, wtedy tylko je zwilżamy i podgrzewamy. Tortille tradycyjnie składa się na trzy, my wolimy rulony.

Składniki na placki:

  • 550g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki smalcu
  • trochę ponad pół szklanki wody

Składniki na tortillę:

  • podwójna pierś z kurczaka lub kilka kotletów schabowych (karkówka)
  • płatki kukurydziane do panierowania mięsa
  • oliwa z oliwek lub olej do marynowania mięsa
  • olej do smażenia
  • czosnek granulowany, pieprz, sól, papryka w proszku
  • kilka liści sałaty lodowej
  • sos czosnkowy
  • opcjonalnie: papryka, ser żółty lub topiony, pieczarki, pomidory, fasola (wedle gustu i smaku)

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na cienkie kawałki. Obsypujemy przyprawami, mieszamy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (minimum dwie, u mnie na ogół jest to cała noc). Jeśli mamy schab, zbijamy na cieniutkie plasterki, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami.

2. Z mąki i smalcu wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając wody. Dzielimy je na 8-10 kawałków i rozwałkowujemy jak najcieniej. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na dużym ogniu, bez dodatku tłuszczu, z obu stron do lekkiego zrumienienia.

3. Płatki kukurydziane kruszymy (można blenderem), mięso obtaczamy w płatkach i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na słoto z obu stron. Schab kroimy na cieniutkie paseczki i smażymy.

4. Na każdym placku tortilli rozsmarowujemy sos czosnkowy (około 1 łyżeczki), kładziemy sałatę, mięso i ulubione dodatki. Zwijamy. Zimne tortille można podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.

Fast Food, Z mięs , , ,

  1. No comments yet.