Tortilla z mięsem
Pycha ! Zwłaszcza z samorobnymi plackami pszennymi, pozbawionymi chemii, do tego delikatna sałata, sos czosnkowy i chrupiące kawałki kurczaka, wieprzowiny (np. gyros) lub mięsa mielonego. Oczywiście taką tortillę można przygotować też z kupnymi plackami, wtedy tylko je zwilżamy i podgrzewamy. Tortille tradycyjnie składa się na trzy, my wolimy rulony.
Składniki na placki:
- 550g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki smalcu
- trochę ponad pół szklanki wody
Składniki na tortillę:
- podwójna pierś z kurczaka lub kilka kotletów schabowych (karkówka)
- płatki kukurydziane do panierowania mięsa
- oliwa z oliwek lub olej do marynowania mięsa
- olej do smażenia
- czosnek granulowany, pieprz, sól, papryka w proszku
- kilka liści sałaty lodowej
- sos czosnkowy
- opcjonalnie: papryka, ser żółty lub topiony, pieczarki, pomidory, fasola (wedle gustu i smaku)
Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na cienkie kawałki. Obsypujemy przyprawami, mieszamy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (minimum dwie, u mnie na ogół jest to cała noc). Jeśli mamy schab, zbijamy na cieniutkie plasterki, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami.
2. Z mąki i smalcu wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając wody. Dzielimy je na 8-10 kawałków i rozwałkowujemy jak najcieniej. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, na dużym ogniu, bez dodatku tłuszczu, z obu stron do lekkiego zrumienienia.
3. Płatki kukurydziane kruszymy (można blenderem), mięso obtaczamy w płatkach i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na słoto z obu stron. Schab kroimy na cieniutkie paseczki i smażymy.
4. Na każdym placku tortilli rozsmarowujemy sos czosnkowy (około 1 łyżeczki), kładziemy sałatę, mięso i ulubione dodatki. Zwijamy. Zimne tortille można podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.
Komentarze