Home > Muffinki i babeczki > Muffinki cytrynowe

Muffinki cytrynowe

listopad 16th, 2011
image_pdfimage_print

Jedne z najsmaczniejszych muffinek, jakich kosztowałam. Powstały na szybko i bez planowania z tego, co było w domu i z całą pewnością będę je często piekła, bo są po prostu przepyszne. Polecam piec je w formach silikonowych, ponieważ bardzo ciężko wyłażą z papierków. Z podanych proporcji wychodzi 12 sztuk.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cytryna
  • 100g cukru pudru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru na lukier
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 całe jajko
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

Wykonanie:

1. Z cytryny ścieramy skórkę (na tarce o drobnych oczkach) i wrzucamy do miski. Dodajemy składniki suche i mieszamy.

2. W drugiej misce mieszamy widelcem składniki mokre.

3. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do składników mokrych.

4. Składniki mokre wlewamy do suchych i zarabiamy widelcem, aż wszystko się połączy.

5. Blaszkę do muffinek (najlepiej silikonową, a jeśli mamy inną, koniecznie trzeba ją wyłożyć papilotkami) napełniamy ciastem do wysokości 2/3.

6. Muffiny pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

7. Z cukru pudru i 2-3 łyżek soku z cytryny (można zmieszać z wodą) ucieramy lukier. Lukrujemy muffinki, kiedy są jeszcze ciepłe.

Muffinki i babeczki ,

  1. listopad 16th, 2011 at 15:38 | #1

    Asieja —> na to nie wpadłam, koniecznie muszę spróbować, dziękuję !

  2. listopad 16th, 2011 at 14:22 | #2

    pysznie też smakują, gdy cytrynę zastąpi się limonką :-)