Mielone z grzankami


Drobiowe kotlety mielone z dodatkiem chrupiących grzanek i musztardy, dzięki czemu nie są mdłe, ale wyraziste w smaku i bardzo smaczne. U nas z ziemniaczanym puree i sałatką z pomidorów.

Składniki:

Wykonanie:

1. Kromki chleba kroimy w kostkę i zrumieniamy na suchej, teflonowej patelni na średnim ogniu. Kiedy wyschną i się zrumienią, dodajemy płaską łyżkę masła i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

2. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajo, bułkę tartą, mleko, musztardę i wyrabiamy. Dodajemy grzanki, mieszamy, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem i papryką.

3. Smażymy bez panierki na oliwie wymieszanej z masłem (mniej więcej w proporcji 1:1) na małym ogniu, do zrumienienia z obu stron.