Drobiowe kotlety mielone z dodatkiem chrupiących grzanek i musztardy, dzięki czemu nie są mdłe, ale wyraziste w smaku i bardzo smaczne. U nas z ziemniaczanym puree i sałatką z pomidorów.
Składniki:
- 400g mięsa mielonego z drobiu (może być mielonka indycza)
- 3 duże kromki chleba pszennego
- 3 łyżki mleka
- 2 lekko czubate łyżeczki musztardy (delikatesowej, bądź sarepskiej)
- 3 łyżki bułki tartej
- całe jajo
- 1 łyżka masła
- sól
- czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)
- papryka w proszku
- masło i oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
1. Kromki chleba kroimy w kostkę i zrumieniamy na suchej, teflonowej patelni na średnim ogniu. Kiedy wyschną i się zrumienią, dodajemy płaską łyżkę masła i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
2. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajo, bułkę tartą, mleko, musztardę i wyrabiamy. Dodajemy grzanki, mieszamy, doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem i papryką.
3. Smażymy bez panierki na oliwie wymieszanej z masłem (mniej więcej w proporcji 1:1) na małym ogniu, do zrumienienia z obu stron.