Przepis na naleśniki śmietanowe wyniosłam z domu rodzinnego. Pamiętam do dziś, jak prosiłam tatę o “grube” naleśniki. Były pyszne, aksamitne, puszyste, pachnące i często robię je teraz u siebie, smakują wszystkim, zwłaszcza na słodko z twarogiem.
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 całe jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany (12% lub 18%)
- 6 łyżeczek cukru
Twaróg:
- 250g twarogu (półtłustego)
- 3-4 łyżki śmietany
- 3 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- masło do smażenia
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto miksujemy razem. Odstawiamy na 15 minut.
2. Małą teflonową patelnię smarujemy odrobiną masła i wylewamy na nią porcje ciasta. Smażymy na niedużym ogniu, z obu stron na złoto.
3. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę i cukier i mieszamy.
4. Każdy naleśnik smarujemy na połowie powierzchni twarogiem i składamy na pół.