Home > Z mięs > Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

grudzień 7th, 2011
image_pdfimage_print

Najprostszy ze wszystkich gulasz z mięsa wieprzowego. Przygotowuje się go szybko, jest pyszny z ziemniaczanym puree lub z kaszą. Przepis na gulasz mojej mamy, prosto z mojego dzieciństwa :)

Składniki:

  • ok. 1kg wieprzowiny bez kości (u mnie była to szynka, może też być łopatka)
  • 3 nieduże cebule
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia

Wykonanie:

1. Mięso myjemy i kroimy na nieduże kawałki (w poprzek włókien).

2. Mięso solimy, obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu aż się przyrumieni.

3. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajemy ziele i listki, przykrywamy i dusimy na małym ogniu.

4. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa podsmażamy cebule posiekaną w piórka lub kółka i dodajemy do mięsa.

5. Odrobinę tłuszczu roztapiamy na patelni, rozprowadzamy w nim trochę mąki, dolewamy wody, mieszamy, by nie było grudek i wlewamy do mięsa. Mieszamy razem.

6. Całość dusimy do chwili, gdy mięso będzie miękkie.

Z mięs , ,

  1. No comments yet.