Home > Zupy > Zupa fasolowa z wędzonym kurczakiem

Zupa fasolowa z wędzonym kurczakiem

grudzień 7th, 2011
image_pdfimage_print

Lekko słodkawa i bardzo aromatyczna, taka idealna gęsta zupa na chłodne, zimowe popołudnia.

Składniki:

  • ok. 500g białej fasoli
  • kawałek wędzonej piersi kurczaka (ok. 100-150g)
  • pół czerwonej papryki
  • dwie marchewki
  • po kawałku selera, pora i pietruszki
  • 2 średnie lub 1 duży ziemniak
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

1. Fasolę namaczamy w wodzie i odstawiamy na noc.

2. Zagotowujemy fasolę w wodzie, w której się moczyła, dodajemy obraną włoszczyznę (poza ziemniakami) i gotujemy razem.

3. Paprykę kroimy w drobniutką kosteczkę. Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę. Podsmażamy je na łyżce oleju.

4. Miękką włoszczyznę wyjmujemy z zupy, uzupełniamy zupę wodą (jeśli jest taka konieczność), wyjmujemy około 1/4 fasoli z zupy i odkładamy. Dodajemy paprykę i pierś z kurczaka, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu.

5. Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy.

6. Włoszczyznę i wyjętą fasolę blenderujemy na puree (lub przecieramy przez sito) i dodajemy do zupy. Mieszamy. Kiedy ziemniaki zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Mieszamy i przykrywamy na 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia.

Zupy , , , ,

  1. No comments yet.