Lekko słodkawa i bardzo aromatyczna, taka idealna gęsta zupa na chłodne, zimowe popołudnia.
Składniki:
- ok. 500g białej fasoli
- kawałek wędzonej piersi kurczaka (ok. 100-150g)
- pół czerwonej papryki
- dwie marchewki
- po kawałku selera, pora i pietruszki
- 2 średnie lub 1 duży ziemniak
- 1 łyżka oleju
- majeranek
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
1. Fasolę namaczamy w wodzie i odstawiamy na noc.
2. Zagotowujemy fasolę w wodzie, w której się moczyła, dodajemy obraną włoszczyznę (poza ziemniakami) i gotujemy razem.
3. Paprykę kroimy w drobniutką kosteczkę. Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę. Podsmażamy je na łyżce oleju.
4. Miękką włoszczyznę wyjmujemy z zupy, uzupełniamy zupę wodą (jeśli jest taka konieczność), wyjmujemy około 1/4 fasoli z zupy i odkładamy. Dodajemy paprykę i pierś z kurczaka, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu.
5. Ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy.
6. Włoszczyznę i wyjętą fasolę blenderujemy na puree (lub przecieramy przez sito) i dodajemy do zupy. Mieszamy. Kiedy ziemniaki zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Mieszamy i przykrywamy na 10 minut, po czym zdejmujemy z ognia.