Rogaliki drożdżowe z marmoladą


Miałam chęć na rogaliki. Nie wiedziałam tylko, jakie, aż trafiłam na przepis idealnie taki, jaki mi pasował. Pochodzi z czasopisma “Ciasta – sprawdzone przepisy” nr 12 z grudnia b.r. Rogaliki drożdżowe, łatwo się je robi, szybko się pieką i szybko się je zjada. Przepis po moich małych modyfikacjach. Z podanych proporcji wychodzą 32 rogaliki.

Składniki:

Wykonanie:

1. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy cukier i rozcieramy razem.

2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wbijamy 2 jajka i wlewamy drożdże.

3. Dodajemy miękką margarynę i zarabiamy miękkie ciasto.

4. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.

5. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na omączonym blacie na koło i kroimy na 8 trójkątów.

6. Na każdym kładziemy marmoladę i zwijamy w kształt rogalików.

7. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pamiętając, że rogaliki urosną w piekarniku.

8. Każdy smarujemy roztrzepanym jajem.

9. Rogaliki pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut na rumiano.

10. Po upieczeniu możemy je przełożyć na kratkę do ostudzenia.

11. Cukier puder ucieramy z kilkoma łyżeczkami wody na gładki, gęsty lukier. Możemy go zabarwić na ulubione kolory i lukrujemy jeszcze ciepłe rogaliki. Zostawiamy do ostygnięcia.