Home > Ciastka, ciasteczka, czekoladki, Na Boże Narodzenie > Kruche świąteczne ciasteczka z lukrem

Kruche świąteczne ciasteczka z lukrem

grudzień 21st, 2011
image_pdfimage_print

Jeden z moich ulubionych przepisów na kruche ciasteczka (prezentowałam go już przy okazji ciasteczek na męską imprezę. Tutaj w wersji świątecznej i z połowy składników.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g margaryny Kasia lub masła
  • 60g cukru
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • cukier wanilinowy (16g) – nie jest niezbędny
  • kilka kropli aromatu śmietankowego do ciast
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji:

  • foremki do wyciskania różnych kształtów (u nas choinki, dzwonki, serduszka, gwiazdki)
  • kolorowe pisaki cukrowe (np. Oetkera)
  • około półtorej szklanki szklanki cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  • kolorowe posypki, perełki, kulki, etc.
  • do ciasteczek z okienkami: kolorowe landrynki

Wykonanie:

1. Margarynę kroimy na kawałki i wrzucamy do mąki. Zarabiamy nożem, aż powstaną grudki.

2. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do miski i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę. Można je zostawić też na noc, można również zamrozić – moje było zamrożone miesiąc wcześniej i wyjęte na dzień przed pieczeniem.

3. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto. Wycinamy różne świąteczne kształty. Do ciasteczek z okienkami tłuczemy landrynki tłuczkiem do mięsa (najlepiej włożyć cukierki do torebek foliowych). Wycinamy dwa ciastka o tym samym kształcie, w jednym robimy okienko. Ciastko z okienkiem nakładamy na drugie, dociskamy, w okienko wkładamy pokruszone cukierki. Do ciastek na choinkę przyda nam się zwykła rurka do napojów, którą robimy dziurkę w surowym ciastku. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

4. Z połowy szklanki cukru pudru i odrobiny wody ucieramy lukier, dodajemy kroplę barwnika spożywczego, rozcieramy i dekorujemy ciastka. Lukier powinien być gęsty. Ja robiłam kontury pisakami cukrowymi, odkładałam do zastygnięcia, po czym wypełniałam kolorowymi lukrami i ponownie odkładałam do zastygnięcia. Kidy lukier zastygnie, można na nim swobodnie rysować różne wzory. Posypki stosujemy na mokry lukier i leciutko dociskamy.




Ciastka, ciasteczka, czekoladki, Na Boże Narodzenie , , ,

  1. grudzień 26th, 2011 at 11:44 | #1

    Dagmaro_ , dziękuję i wzajemnie :)

  2. grudzień 25th, 2011 at 21:20 | #2

    Marto życzę Ci i Twoim najbliższym błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia :)

  3. grudzień 21st, 2011 at 17:03 | #3

    Wygladają obłędnie :)