Maślane ciasteczka z cytryną


Bardzo kruche, wręcz rozpływające się w ustach, ciasteczka maślane z nutą cytrynową, po prostu pyszne. Moje dziecko nie mogło się od nich oderwać. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Składniki cytuję za autorką. W przepisie oryginalnym były rozetki, u mnie kwiatuszki.

Składniki:

Wykonanie:

1. Masło, cukier i skórkę z cytryny ucieramy mikserem na puszysta masę.

2. Dodajemy obie mąki (wsypujemy stopniowo) i ucieramy na wolnych obrotach, a potem chwilę na szybkich.

3. Masą napełniamy szprycę i wyciskamy ciasteczka na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. U mnie były kwiatuszki z mechanicznej wyciskarki do ciasteczek.

4. Ciasteczka pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Z blachy zdejmujemy po 10 minutach i studzimy do końca na kratce.