Rogaliki drożdżowe z budyniem


Ciasto podstawowe na te rogaliki to dokładnie to samo, co w TYM przepisie. Tutaj w wersji bardzo lubianej przez mojego męża, czyli z budyniem.

Składniki:

Wykonanie:

1. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale zamiast pół litra mleka, bierzemy półtorej szklanki. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy cukier i rozcieramy razem.

3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, wbijamy 2 jajka i wlewamy drożdże.

4. Dodajemy miękką margarynę i zarabiamy miękkie ciasto.

5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.

6. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na omączonym blacie na koło i kroimy na 8 trójkątów.

7. Na każdym kładziemy łyżeczkę budyniu (przy najwęższej krawędzi) i zwijamy w kształt rogalików.

8. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pamiętając, że rogaliki urosną w piekarniku.

9. Każdy smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy brązowym cukrem.

10. Rogaliki pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut na rumiano.

11. Po upieczeniu możemy je przełożyć na kratkę do ostudzenia.