Czekolada na gorąco
luty 23rd, 2012
Domowa czekolada, bez barwników, konserwantów i ulepszaczy. Gęsta i pyszna. Do tego przygotowuje się ją w pięć minut. Z podanych proporcji wychodzą dwie większe filiżanki. Przepis wynalazła gdzieś moja mama.
Składniki:
- 200ml mleka 3,2%
- 100ml śmietanki 30%
- tabliczka czekolady 100g (u mnie Jedyna Wedla – z inną nie próbowałam)
Wykonanie:
1. Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka.
2. Czekoladę łamiemy na pojedyncze cząstki.
3. Mleko i śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Wsypujemy czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Ponownie zagotowujemy, po czym przelewamy do filiżanek.
Taka gorąca czekolada to świetny pomysł na nudne wieczory we dwoje. No chyba, że ktoś się odchudza. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;-p Ja lubię dodać jeszcze np laskę wanilii ;-p