Ciasteczka owsiane z truflami
Kolejne ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych, źródło błonnika dla naszych milusińskich, do tego smaczne, nie za słodkie, z migdałowym posmakiem, są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Z podanych proporcji wychodzi 16-18 sztuk
Składniki:
- 2 pełne szklanki płatków owsianych (z małym czubkiem)
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- niecałe pół szklanki roztopionego i przestudzonego masła
- 1 łyżka stołowa aromatu migdałowego do ciast
- 2 całe jajka
- 4-5 trufli (u mnie czekoladowe z nadzieniem migdałowym)
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao naturalnego
Wykonanie:
1. Płatki prażymy na suchej teflonowej patelni, mieszając co chwilę. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, wyłączamy gaz.
2. W misce mieszamy cukry, mąkę, kakao, aromat oraz płatki.
3. Trufle rozgniatamy lub blenderujemy, dodajemy do miski. Wlewamy masło, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
4. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie musimy zachowywać odstępów, ciasteczka nie rosną.
5. Ciastka pieczemy 20-25 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Studzimy na kratce.
Komentarze