Home > Ciastka, ciasteczka, czekoladki > Ciasteczka owsiane z truflami

Ciasteczka owsiane z truflami

luty 27th, 2012
image_pdfimage_print

Kolejne ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych, źródło błonnika dla naszych milusińskich, do tego smaczne, nie za słodkie, z migdałowym posmakiem, są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Z podanych proporcji wychodzi 16-18 sztuk

Składniki:

  • 2 pełne szklanki płatków owsianych (z małym czubkiem)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • niecałe pół szklanki roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 łyżka stołowa aromatu migdałowego do ciast
  • 2 całe jajka
  • 4-5 trufli (u mnie czekoladowe z nadzieniem migdałowym)
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao naturalnego

Wykonanie:

1. Płatki prażymy na suchej teflonowej patelni, mieszając co chwilę. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, wyłączamy gaz.

2. W misce mieszamy cukry, mąkę, kakao, aromat oraz płatki.

3. Trufle rozgniatamy lub blenderujemy, dodajemy do miski. Wlewamy masło, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.

4. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie musimy zachowywać odstępów, ciasteczka nie rosną.

5. Ciastka pieczemy 20-25 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Studzimy na kratce.

Ciastka, ciasteczka, czekoladki , ,

  1. No comments yet.