Home > Chleby z automatu > Biały chleb mleczny z automatu

Biały chleb mleczny z automatu

marzec 18th, 2012
image_pdfimage_print

Pyszny, bardzo nam podpasował jako pieczywo codzienne na kanapki. Świetnie się kroi, łatwo zrobić z niego cienkie kromki. Delikatny i smaczny. Przepis pochodzi z książki C. Ingram i J. Shapter “Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków”, jednak zamiast mąki pszennej podawanej w przepisie oryginalnym, dałam pszenną i pszenną razową (zabrakło mi pszennej). Następny chleb z tego przepisu zrobię w całości biały. Ten chleb długo zachowuje świeżość. Proporcje na bochenek o wadze około 1000g.

Składniki:

  • 675g mąki pszennej (typ 550) – u mnie było 475g mąki pszennej i reszta mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 280ml mleka
  • 130ml wody

Wykonanie:

1. Składniki umieszczamy w formie automatu w kolejności sugerowanej przez producenta. Wlewamy wodę i mleko do formy i w całości przykrywamy ją mąką. Do jednego kąta formy wsypujemy sól, do drugiego cukier, do trzeciego kładziemy masło. W środku mąki robimy małe zagłębienie i wsypujemy do niego drożdże.

2. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa zwykłego białego (na ogół jest to program 1). Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to nieco ponad trzy godziny.

Chleby z automatu ,

  1. kwiecień 28th, 2016 at 15:58 | #1

    Super, cieszę się, że się udał :)

  2. Judyta
    kwiecień 28th, 2016 at 11:11 | #2

    Zrobiony :) Kolejny dodany do super sprawdzonych przepisów :D
    Ps. Dałam 100 g razowej pszennej i 575 g zwykłej 550 plus garść ziaren słonecznika :)

  3. marzec 18th, 2012 at 15:06 | #3

    ale pięknie wyrósł!