Home > Chleby na zakwasie, Chleby z automatu > Chleb pszenno-żytni na zakwasie (z automatu)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie (z automatu)

marzec 28th, 2012
image_pdfimage_print

Uwielbiam chleby żytnie wszelkiej maści, a już chleby żytnie na żytnim zakwasie to dla mnie cud, miód ;) Musiałam sobie wypracować w miarę prosty chleb, typowo codzienny, z którym nie będzie problemu, a który przy tym będzie smaczny i będzie pasował do wszystkiego. I oto on: chleb pszenno-żytni na żytnim zakwasie. Będzie nam potrzebny do niego zakwas. Przepis na mój zakwas znajdziecie tutaj: ZAKWAS ŻYTNI. Oczywiście możecie skorzystać z każdego zakwasu, jaki zazwyczaj przygotowujecie. Przepis na chleb podaję bez opisywania, jak hoduje się zakwas, przyjmuję, że zakwas już mamy, wyjęliśmy go z lodówki i 12-24 godziny wcześniej został dokarmiony. Inspirację na ten przepis znalazłam w książeczce M.Beile “Chleb własnego wypieku”. Podaję proporcje na bochenek o wadze ok. 1000g.

Składniki:

  • 250g mąki żytniej (typ 720)
  • 350g mąki pszennej (typ 650)
  • 12g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki suchych)
  • 250g maślanki
  • 3 łyżki stołowe zakwasu żytniego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
  • 80ml wody

Wykonanie:

1. Wodę wlewamy do formy, dodajemy maślankę, zakwas i olej.

2. W dużej misce mieszamy obie mąki i wsypujemy do formy tak, by przykryła nam cały płyn.

3. Do jednego kąta formy wsypujemy sól, do drugiego cukier. W środku mąki robimy małe zagłębienie i wkruszamy drożdże.

4. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa zwykłego białego (na ogół jest to program 1). Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to nieco ponad trzy godziny.

Chleby na zakwasie, Chleby z automatu , , , ,

  1. barbara
    listopad 26th, 2016 at 14:40 | #1

    chlebek super mięciutki z chrupiącą skórką, polecam

  2. krycha
    listopad 23rd, 2016 at 00:27 | #2

    upieklam chleb wedlug tego przepisu, ale juz po wrzuceniu skladnikow do maszyny wygladalo, ze ciasto jest zbyt geste, dolalam troche wody.Ciasto slabo roslo i chleb wyszedl “zbity”. Moze dlatego , ze dodalam make zytnia – light, taka mam dostepna w USA. Sprobuje nastepnym razem dac jeszcze troche wiecej wody.

  3. Krystyna
    marzec 19th, 2015 at 20:23 | #3

    Wrzucilam wszystkie skladniki do maszyny i czekam na efekt. Mam dostepny tylko jeden rodzaj maki zytniej ( USA) , chyba to jest zytnia razowa, obawiam sie troche o efekt koncowy, ale.. zobaczymy

  4. emi
    wrzesień 18th, 2014 at 09:58 | #4

    Chlebek rewelacyjny. Super przepis i proporcje. Polecam z mąką żytnią razową.