Home > Chleby z automatu, Wielkanoc > Chleb pszenny razowy z automatu

Chleb pszenny razowy z automatu

kwiecień 2nd, 2012

Lekki chleb razowy, z przewagą razowej mąki, zdrowy i pełen błonnika, do tego mięciutki i smaczny. Nie traci nic ze swej miękkości i chrupiącej skórki nawet na drugi dzień. Moja propozycja pieczywa na śniadanie wielkanocne. Przepis pochodzi z książki C. Ingram i J. Shapter “Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków”. Podaję proporcje na bochenek o wadze około 1000g. Dodatkową zaletą tego chleba jest to, że łatwo schodzi z mieszadeł po upieczeniu (tym razem ich nie wyjęłam przed pieczeniem).

Składniki:

  • 475g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 200g mąki pszennej (typ 650)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru (w oryginalnym przepisie są 2 łyżki)
  • 2 łyżki masła
  • 16g świeżych drożdży (w oryginalnym przepisie są 2 łyżeczki suszonych drożdży)
  • 450ml ciepłej wody

Wykonanie:

1. Składniki umieszczamy w formie automatu w kolejności sugerowanej przez producenta. Wlewamy wodę do formy i w całości przykrywamy ją wymieszanymi mąkami. Do jednego kąta formy wsypujemy sól, do drugiego cukier, do trzeciego kładziemy masło. W środku mąki robimy małe zagłębienie i wkruszamy do niego drożdże.

2. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa zwykłego białego (na ogół jest to program 1). Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to nieco ponad trzy godziny.

Chleby z automatu, Wielkanoc , ,

  1. No comments yet.