Zdrowsze ciasteczka z mąki razowej, z dodatkiem płatków owsianych i brązowego cukru. Pyszne i chrupiące, polecam nie tylko dla dzieci. Ciasteczka zachowają chrupkość na drugi i trzeci dzień pod warunkiem, że po ostygnięciu schowacie je do szczelnego pudełka lub puszki, z podanych proporcji wychodzi ok. 50-55 ciasteczek. Moja propozycja na małe słodkie co nieco na święta wielkanocne :)
Składniki:
- 150g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 180g brązowego cukru
- 150g masła
- 2 łyżki ciemnego kakao naturalnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g płatków owsianych (błyskawicznych)
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego do ciast
- 100g gorzkiej czekolady (tabliczka, u mnie Jedyna Wedla)
- 1 całe jajko
Wykonanie:
1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy.
2. W drugiej misce miksujemy mikserem miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Wbijamy jajko i miksujemy dalej, dodajemy aromat.
3. Czekoladę siekamy na małe kawałki (ja swoją potraktowałam blenderem).
4. Do masy maślanej stopniowo wsypujemy mąkę (po 1-2 łyżki) i ucieramy na wolnych obrotach miksera. Na koniec wsypujemy czekoladę.
5. Z ciasta formujemy małe kulki (wielkości orzecha laskowego) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3cm odległości pomiędzy nimi.
6. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180-190 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Zdejmujemy je z blachy i przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.