Home > Chleby z automatu > Chleb tostowy razowy (z automatu)

Chleb tostowy razowy (z automatu)

marzec 22nd, 2012
image_pdfimage_print

Bogaty w błonnik chleb w pełni razowy, z dodatkiem świeżego, pachnącego masła i odrobiną miodu. Zdrowy chleb, idealny do tostów i grzanek. Przepis zaczerpnęłam z książki M. Beile “Chleb własnego wypieku”. Proporcje na bochenek o wadze ok. 1000g.

Składniki:

  • 380ml wody
  • 600g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 60g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki płynnego miodu
  • 12g świeżych drożdży

Wykonanie:

1. Do formy automatu wlewamy wodę.

3. Mąkę wsypujemy do formy tak, by pokryła ona cały płyn.

4. W jeden kąt formy wsypujemy sól, w drugi wlewamy miód, w ostatni masło. Pośrodku robimy mały dołek i wkruszamy do niego drożdże.

5. Automat ustawiamy na średnioprzyrumienioną skórkę i na program do pieczenia chleba pełnoziarnistego (razowego – u mnie jest to program 3).

Chleby z automatu , ,

  1. grudzień 22nd, 2015 at 20:46 | #1

    @Julka
    Dziękuję, poprawiłam. W przepisie nie ma cukru, zamiast niego dajemy miód.

  2. Julka
    grudzień 22nd, 2015 at 20:28 | #2

    W składnikach nie ma podanej ilości cukru.

  3. czerwiec 5th, 2015 at 12:06 | #3

    Przepraszam, przeoczyłam w przepisie masło, już naprawiłam :)

  4. Kinga
    czerwiec 4th, 2015 at 10:40 | #4

    A co z masłem?

  5. Arek
    czerwiec 16th, 2014 at 12:33 | #5

    Chleb super :) , delikatnie mi się zapadł po upieczeniu może za dużo wody w przepisie? nie wiem ale chleb świetny