Home > Z mięs > Gyros z karkówki

Gyros z karkówki

marzec 1st, 2012
image_pdfimage_print

Jeden z moich ulubionych sposobów na karkówkę. Wprawdzie mięso trzeba przygotować dzień wcześniej, ale jego smak wart jest cierpliwości. Pyszny z frytkami i surówkami.

Składniki:

  • 3-4 kotlety z karkówki
  • olej
  • oregano
  • sól
  • czosnek granulowany
  • papryka czerwona w proszku (słodka)
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: folia aluminiowa

Wykonanie:

1. Na dzień przed przygotowaniem gyrosa, kotlety myjemy, suszymy i mocno rozbijamy tak, by prawie się rwały.

2. Każdy kotlet obsypujemy solą, czosnkiem i papryką oraz obficie oregano.

3. Kotlety układamy w głębokim talerzu. Każdy z nich skrapiamy olejem, nakrywamy kolejnym kotletem, znowu skrapiamy i tak dalej.

4. Talerz z kotletami szczelnie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na całą noc do lodówki.

5. Każdy kotlet kroimy na cieniutkie paski.

6. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na nim paski mięsa. >Smażą się dość szybko i właściwie zaraz po zmianie kolory są już gotowe do jedzenia. Zdejmujemy z patelni i nakładamy.

Z mięs , ,

  1. No comments yet.