Muffinki o intensywnym smaku, lekko kwaskowym, z dodatkiem płatków owsianych i – mojego ulubionego w wypiekach – brązowego cukru. Takie słodkie oczekiwanie na lato. UWAGA: podaną w przepisie maślankę można pominąć, a w zamian dać w sumie 300g śmietany. Z podanych proporcji wyszło mi 16 muffinek. Przepis (mocno zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z książki “Muffiny. Małe, ale za to przepyszne”.
Składniki:
- 200g mąki pszennej
- 55g płatków owsianych błyskawicznych
- 90g maślanki
- 210g śmietany 12% (lub 18%)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 całe jaja
- 1 łyżka aromatu waniliowego do ciast
- 180g brązowego cukru
- 150 roztopionej margaryny Kasia (lub masła)
- 210g mrożonych wiśni (lub z syropu albo kompotu)
Wykonanie:
1. Wiśnie odmrażamy (wystarczy połowicznie) lub osączamy z syropu.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę oraz cukier.
3. Jaja wbijamy do drugiej miski i mocno roztrzepujemy. Dodajemy do nich śmietanę i maślankę oraz przestudzoną margarynę i aromat waniliowy, mieszamy.
4. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy widelcem, aż składniki się połączą.
5. Do ciasta dodajemy wiśnie, mieszamy.
6. Blachę wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem.
7. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w blasze przez około 10 minut, potem wyjmujemy. Można je posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.