Muffinki z wiśniami i płatkami owsianymi


Muffinki o intensywnym smaku, lekko kwaskowym, z dodatkiem płatków owsianych i – mojego ulubionego w wypiekach – brązowego cukru. Takie słodkie oczekiwanie na lato. UWAGA: podaną w przepisie maślankę można pominąć, a w zamian dać w sumie 300g śmietany. Z podanych proporcji wyszło mi 16 muffinek. Przepis (mocno zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z książki “Muffiny. Małe, ale za to przepyszne”.

Składniki:

Wykonanie:

1. Wiśnie odmrażamy (wystarczy połowicznie) lub osączamy z syropu.

2. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę oraz cukier.

3. Jaja wbijamy do drugiej miski i mocno roztrzepujemy. Dodajemy do nich śmietanę i maślankę oraz przestudzoną margarynę i aromat waniliowy, mieszamy.

4. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy widelcem, aż składniki się połączą.

5. Do ciasta dodajemy wiśnie, mieszamy.

6. Blachę wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem.

7. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w blasze przez około 10 minut, potem wyjmujemy. Można je posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.