Kulki nadziewane serem


Ciekawy i smaczny sposób na mięso mielone. Z początku podsmażone, potem podpieczone w piekarniku. Świetnie smakuje z frytkami i surówkami z kapusty albo zieloną sałatą ze śmietaną. Przepis z jednego z ostatnich numerów “Przyjaciółki” (trochę przeze mnie zmieniony).

Składniki:

Wykonanie:

1. Kajzerkę namaczamy w wodzie. Ser kroimy w grubą kostkę.

2. Mięso wyrabiamy z musztardą, jajem i dwiema łyżkami bułki tartej. Dodajemy odciśniętą bułkę, wyrabiamy. Doprawiamy solą (niedużo), pieprzem i czosnkiem.

3. Formujemy klopsiki, do każdego wkładamy kostkę sera i oblepiamy mięsem.

4. Klopsy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z każdej strony na mocno rozgrzanym (głębszym) oleju.

5. Klopsy osączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach, po czym przekładamy do formy żaroodpornej i zapiekamy w piekarniku przez około 10-15 minut. Podajemy gorące.