Kulki - bajaderki


Inspirowana przepisem na Kasztanki ze strony mojeciasto.pl , zrobiłam dzisiaj – a właściwie moja córka zrobiła – kulki przypominające bajaderki. Szybkie, smaczne i bez pieczenia. Wystarczy garstka składników i 15 minut roboty.

Składniki:

Wykonanie:

1. Herbatniki traktujemy blenderem i wrzucamy do miski. Odkładamy ok. 2 łyżek na później.

2. Do miski wsypujemy kakao i cukry i mieszamy.

3. Margarynę kroimy na małe kawałki, wrzucamy do herbatników, dodajemy aromat. Zagniatamy wszystko ręką. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, można dodać łyżkę mleka.

4. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe, obtaczamy w resztce herbatników (ja swoje wymieszałam z łyżeczką brązowego cukru), w wiórkach kokosowych albo w słodkim kakao.

5. Kulki układamy w papilotkach i wstawiamy do lodówki do schłodzenia (na jakieś 20 minut).