Home > Chleby z automatu > Chleb pszenny z dodatkiem siemienia lnianego (z automatu)

Chleb pszenny z dodatkiem siemienia lnianego (z automatu)

kwiecień 2nd, 2013
image_pdfimage_print

Bardzo puszysty, wyrazisty w smaku chleb pszenny, z dodatkiem odrobiny siemienia lnianego i płatków owsianych. Bogate źródło błonnika, a przy tym uniwersalne pieczywo do kanapek wszelkiego rodzaju: zarówno tych z wędlinami, jak i dżemami. Podaję proporcje na bochenek o wadze 1000g (program podstawowy, średnio zrumieniona skórka).

Składniki:

  • 600-605g mąki pszennej (typ 650)
  • 2 całe jaja
  • maślanka
  • 20g siemienia lnianego
  • 50g płatków owsianych
  • 1 łyżka stołowa miodu (naturalnego)
  • 16g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 80ml wody

Wykonanie:

1. Jajka wbijamy do naczynia z miarką, bełtamy. Dopełniamy maślanką do objętości 370ml. Dolewamy 80ml wody. Całość wlewamy do formy maszyny.

2. Do miski wsypujemy siemię lniane i płatki owsiane, dodajemy mąkę pszenną (tak, by w całości ich waga wyniosła 675g).

3. Do formy dodajemy olej i miód, wsypujemy mąkę z płatkami.

4. Do zagłębienia w mące wsypujemy sól, do drugiego, z drugiej strony formy, wkruszamy drożdże.

5. Chleb pieczemy na programie podstawowym (u mnie program nr 1, ciut ponad 3 godziny).

Chleby z automatu , , , ,

  1. No comments yet.