Pieczony pstrąg o maślanej nucie


Jedna z najsmaczniejszych ryb, żyjąca wyłącznie w wodach zimnych i czystych. Zdrowa, pyszna, a przy tym danie to przyszykujecie już w zaledwie dwadzieścia minut. U nas obowiązkowo w towarzystwie drobno krojonych ziemniaków, delikatnie okraszonych świeżym masłem oraz surówki coleslaw. Jest to jeden z najprostszych sposobów na przyrządzenie ryby, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz.

Składniki:

Wykonanie:

1. Tuszki pstrąga myjemy w gorącej wodzie, aż przestaną być mocno śliskie. Odkrawamy głowy.

2. Ryby osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową (z zapasem do zawinięcia).

3. Zarówno wewnątrz tuszy, jak i na zewnątrz, obsypujemy ryby solą i czosnkiem granulowanym. Do środka wkładamy kilka wiórków masła, na wierzchu również układamy masło. Zawijamy ryby w folię i odstawiamy na kilka minut.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pstrągi pieczemy ok. 15-20 minut, aż mięso będzie białe.

UWAGA: w przepisie podałam minimum przypraw, jeśli ktoś lubi, może dodać do ryby bazylię, tymianek, zioła prowansalskie, pieprz, a po upieczeniu na przykład natkę pietruszki i cytrynę.