Home > Z mięs > Skrzydełka pieczone na rumiano

Skrzydełka pieczone na rumiano

luty 14th, 2014
image_pdfimage_print

Tęsknicie za latem? Za słońcem? Za ciepłymi dniami w ogrodzie lub na działce? Za grillem? Bo ja bardzo. I dzisiaj upiekłam skrzydełka z kurczaka, które smakują prawie jak z grilla. Łatwe i pyszne, zwłaszcza w tę ponurą, szaroburą i mokrą pogodę.

Składniki:

  • kilka skrzydełek z kurczaka (u mnie 8 sztuk)
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, czarny pieprz
  • opcjonalnie można dodać przyprawę do potraw z grilla
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

1. Skrzydełka myjemy, osuszamy.

2. Oprószamy solą i czosnkiem granulowanym.

3. Blachę natłuszczamy olejem, układamy na niej skrzydełka.

4. Oprószamy mięso resztą przypraw, skrapiamy olejem.

5. Pieczemy trochę ponad godzinę (u mnie godzina i 10 minut) w temperaturze około 220 stopni Celsjusza.

6. Pyszne będą z frytkami, grzankami czosnkowymi albo zwykłym białym pieczywem, a także na zimno jako przekąska.

Z mięs

  1. No comments yet.