Skrzydełka pieczone na rumiano


Tęsknicie za latem? Za słońcem? Za ciepłymi dniami w ogrodzie lub na działce? Za grillem? Bo ja bardzo. I dzisiaj upiekłam skrzydełka z kurczaka, które smakują prawie jak z grilla. Łatwe i pyszne, zwłaszcza w tę ponurą, szaroburą i mokrą pogodę.

Składniki:

Wykonanie:

1. Skrzydełka myjemy, osuszamy.

2. Oprószamy solą i czosnkiem granulowanym.

3. Blachę natłuszczamy olejem, układamy na niej skrzydełka.

4. Oprószamy mięso resztą przypraw, skrapiamy olejem.

5. Pieczemy trochę ponad godzinę (u mnie godzina i 10 minut) w temperaturze około 220 stopni Celsjusza.

6. Pyszne będą z frytkami, grzankami czosnkowymi albo zwykłym białym pieczywem, a także na zimno jako przekąska.