Home > Ciasta i desery > Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

czerwiec 8th, 2014
image_pdfimage_print

Lubicie sezonowe wypieki? Te z truskawkami należą chyba do jednych z moich ulubionych, zaraz obok wszelkich ciast z wiśniami. Dzisiejsze proste ciasto drożdżowe można upiec z dodatkiem wszystkich innych owoców, ale że czas teraz na truskawki, to i truskawkowego placka nie mogło u mnie zabraknąć.

Składniki na ciasto:

  • 225g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 1 całe jajko
  • 70g białego cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • cukier wanilinowy (opakowanie 16g)
  • 15g świeżych drożdży
  • 300g odszypułkowanych truskawek (nie za wielkich)

Składniki na kruszonkę:

  • 50g mąki krupczatki
  • 50g białego cukru
  • 50g masła
  • cukier wanilinowy (opakowanie 16g)
  • 1 surowe żółtko jaja

Wykonanie:

1. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka (nie gorącego), dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy, wsypujemy jedną czubatą łyżeczkę mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.

2. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.

3. Do miski wsypujemy mąkę, cukry, wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży, dodajemy całe jajo i masło. Wyrabiamy mikserem wyposażonym w haki do ciasta drożdżowego, przykrywamy, po czym odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

4. Przygotowujemy kruszonkę, rozcierając składniki palcami, po czym wstawiamy ją do lodówki.

5. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki (ok. 29cm x 16cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką pszenną. Na wierzchu układamy poprzekrawane na połówki truskawki, posypujemy całość kruszonką, przykrywamy i ponownie odstawiamy na dwadzieścia minut do wyrośnięcia.

6. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w piekarniku.

7. Po ostygnięciu można ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, ale ciasto samo w sobie jest dość słodkie, więc nie jest to konieczne.

Ciasta i desery , ,

  1. No comments yet.