Home > Ciasta i desery > Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

październik 15th, 2015
image_pdfimage_print

Tradycyjny banana bread, choć z chlebem ciasto to ma niewiele wspólnego, a ściślej mówiąc, zupełnie nic. Jest słodkie, wilgotne, bananowe i bardzo smaczne. To jeden z najprostszych przepisów na ciasto, jakie w swoim życiu wypróbowałam. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, proporcje podaję po moich osobistych modyfikacjach.

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 75g roztopionego masła
  • 0,5 szklanki cukru białego
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 1 całe jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
  • 210g mąki pszennej

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Mąkę i sodę mieszamy w misce i odstawiamy.

3. Banany obieramy ze skórki i gnieciemy widelcem. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy razem. Dodajemy cukry, roztrzepane jajko i aromat, mieszamy. Dodajemy mąkę z sodą i mieszamy do połączenia składników.

4. Ciasto wlewamy do keksówki o wymiarach 10x20cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. U mnie była forma silikonowa, więc bez papieru i masła do smarowania.

5. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do suchego patyczka. Zostawiamy w piekarniku na dziesięć minut, potem wyjmujemy i studzimy w formie.

Ciasta i desery , ,

  1. styczeń 16th, 2016 at 20:01 | #1

    Bardzo się cieszę :) Miło mi ogromnie :)

  2. styczeń 15th, 2016 at 12:41 | #2

    @Marta vel. Kulinarnie
    Wracam w styczniu z wiadomością, że chlebek był przepyszny, nareszcie!
    Bardzo dziękuję za przepis, z pewnością będę korzystała z niego jeszcze kilka razy :)

  3. listopad 10th, 2015 at 14:10 | #3

    Powodzenia :)

  4. listopad 10th, 2015 at 12:54 | #4

    Ciasto bananowe robiłam już dwa razy i za każdym nie wychodziło tak, jakbym tego oczekiwała :( Mam nadzieję, że wykorzystując Twój przepis wyjdzie tak, jak na zdjęciu :)