Oponki


Pączuszki w formie donatów, z dziurką, smaczne, pulchne i niezbyt słodkie; dopiero po polukrowaniu nabierają słodyczy. Na pewno spodobają się i zasmakują dzieciom, ale i dorośli nie będą mogli się im oprzeć. Z podanych proporcji wychodzi około 35-38 sztuk.

Składniki na ciasto:

Pozostałe składniki:

Wykonanie:

1. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w letnim mleku.

2. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodajemy rozpuszczone drożdże, wodę oraz żółtko.

3. Kasię rozpuszczamy i odstawiamy, by ostygła.

4. Składniki zagniatamy w misce tak, by wszystko się połączyło i wyszło gładkie ciasto.

5. Dolewamy do miski z ciastem przestudzoną Kasię (może być letnia) i zagniatamy ciasto do chwili, gdy wypije ono cały tłuszcz.

6. Przekładamy je wówczas na blat i dokładnie zarabiamy, aż zacznie swobodnie odchodzić od rąk.

7. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 50-60 minut.

8. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm. Wykrawamy z niego kółka (szklanką lub foremką), w środku robimy dziurkę (kieliszkiem lub mniejszą foremką) i odkładamy na bok. Z resztek znowu zagniatamy ciasto, znowu wałkujemy, itd.

9. Kiedy mamy naszykowane już wszystkie oponki, rozgrzewamy w garnku olej (najlepszy jest szeroki garnek), wkładamy oponki po 3-4 sztuki (tak, by swobodnie pływały) i smażymy na złoto z obu stron.

10. Wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe można polukrować albo poczekać do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

11. Lukier przyrządzamy z cukru pudru i wody, dodając do cukru po troszku wodę i ucierając na gęstą, ale płynną masę.