Mikstura na przeziębienie


Pozytywny wpływ imbiru znany jest od lat. Dla mnie imbir to niemal codzienność: dodaję jego świeże plastry do herbaty, co nie tylko wzbogaca smak, ale również wspomaga odporność, łagodzi objawy przeziębienia i pomaga skrócić chorobę. Oczywiście nie każdy lubi smak imbiru, ale kiedy chorujemy, jesteśmy w stanie sięgnąć nawet po to, czego nie lubimy, by tylko jak najszybciej dojść do siebie. Tutaj mamy imbir w towarzystwie innych przypraw, również mocno pachnących i intensywnych w smaku. Żadnej z nich nie lubiłam, ale zapewniam, że jest to kwestia przyzwyczajenia i teraz to się zmieniło. Przepis dostałam od taty i jak tylko czuję, że coś się dzieje, zarówno z zatokami czy z gardłem, przyrządzam sobie tę “magiczną” miksturę i cóż… nie chorowałam od trzech lat. Warto spróbować :)

Składniki:

Wykonanie:

1. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do rondelka lub małego garnuszka.

2. Do imbiru dodajemy goździki i cynamon.

3. Całość zalewamy wodą i podgrzewamy na średnim ogniu.

4. Kiedy wszystko się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy miksturę pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.

5. Roztwór przecedzamy do szklanki, najlepiej przez gazę.

6. Miksturkę przechowujemy przez 2-3 dni w chłodnym miejscu. Dodajemy po 3-4 łyżeczki do herbaty. Osobiście pomagają mi takie 3-4 herbaty dziennie przez te 3 dni. W cieplejszym okresie można miksturę przechowywać w lodówce.