Home > Drożdżówki i pączki > Waniliowe drożdżówki z różą

Waniliowe drożdżówki z różą

listopad 27th, 2020
image_pdfimage_print

Uwielbiamy drożdżówki wszelkiego rodzaju i piekę je dość często, na ogół w mniejszej ilości tak, by starczyło po prostu na kolację. Dzisiaj w wersji z marmolada różaną – naszą ulubioną – i lukrem. Najpyszniejsze są oczywiście ciepłe. Ważne, by wszystkie składniki, jakich użyjemy do pieczenia, były w temperaturze pokojowej.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżki białego cukru do posypania drożdży
  • 70g brązowego cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego do ciast
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 30g świeżych drożdży
  • pół szklanki letniego mleka
  • ok. 30g roztopionego masła (prawdziwego, minimum 82%)
  • szczypta soli
  • marmolada różana

Składniki na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • woda

Wykonanie:

1. Drożdże wkruszamy do dużej miski, dodajemy 3 łyżki białego cukru, rozcieramy razem. Wlewamy letnie mleko, mieszamy. Dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

2. Kiedy odczyn wyrośnie, wsypujemy do niego mąkę, wbijamy całe jajko, wsypujemy szczyptę soli oraz cukry, dodajemy aromat. Wyrabiamy wszystko razem, najlepiej i najwygodniej rękami. Kiedy składniki dobrze się połączą, wlewamy stopione, ciepłe (ale nie gorące) masło i wyrabiamy całość, aż ciasto wypije cały tłuszcz. Przykrywamy wówczas ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy, by wypuściło powietrze, dzielimy na 6-8 równych części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Smarujemy marmoladą i zwijamy w różne kształty, co nam przyjdzie do głowy, ślimaczki, rogaliki, warkocze (różne ciekawe sposoby zawijania drożdżówek znajdziecie w Internecie).

4. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pomiędzy nimi większe odległości (urosną!). Odstawiamy na 20 minut, by się napuszyły.

5. Po tym czasie każdą drożdżówkę smarujemy rozbełtanym żółtkiem.

7. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

8. Po upieczeniu studzimy na kratce.

9. Do cukru pudru dodajemy po troszku wody tak, by powstał gęsty lukier. Drożdżówki lukrujemy jeszcze ciepłe.

Drożdżówki i pączki , ,

  1. No comments yet.