Waniliowe drożdżówki z różą


Uwielbiamy drożdżówki wszelkiego rodzaju i piekę je dość często, na ogół w mniejszej ilości tak, by starczyło po prostu na kolację. Dzisiaj w wersji z marmolada różaną – naszą ulubioną – i lukrem. Najpyszniejsze są oczywiście ciepłe. Ważne, by wszystkie składniki, jakich użyjemy do pieczenia, były w temperaturze pokojowej.

Składniki:

Składniki na lukier:

Wykonanie:

1. Drożdże wkruszamy do dużej miski, dodajemy 3 łyżki białego cukru, rozcieramy razem. Wlewamy letnie mleko, mieszamy. Dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

2. Kiedy odczyn wyrośnie, wsypujemy do niego mąkę, wbijamy całe jajko, wsypujemy szczyptę soli oraz cukry, dodajemy aromat. Wyrabiamy wszystko razem, najlepiej i najwygodniej rękami. Kiedy składniki dobrze się połączą, wlewamy stopione, ciepłe (ale nie gorące) masło i wyrabiamy całość, aż ciasto wypije cały tłuszcz. Przykrywamy wówczas ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy, by wypuściło powietrze, dzielimy na 6-8 równych części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Smarujemy marmoladą i zwijamy w różne kształty, co nam przyjdzie do głowy, ślimaczki, rogaliki, warkocze (różne ciekawe sposoby zawijania drożdżówek znajdziecie w Internecie).

4. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pomiędzy nimi większe odległości (urosną!). Odstawiamy na 20 minut, by się napuszyły.

5. Po tym czasie każdą drożdżówkę smarujemy rozbełtanym żółtkiem.

7. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

8. Po upieczeniu studzimy na kratce.

9. Do cukru pudru dodajemy po troszku wody tak, by powstał gęsty lukier. Drożdżówki lukrujemy jeszcze ciepłe.