Ciasteczka kakaowe
Zrobi je każdy, nawet ktoś mało doświadczony w kuchennych sprawkach, ponieważ są proste, szybkie i zawsze się udają. Nie są za słodkie, a ich zaletą jest to, że nawet po upływie 3-4 dni smakują tak samo jak zaraz po upieczeniu.
Składniki:
- 125 g masła
- 125 g cukru
- jajko
- 250 g mąki
- 1 czubata łyżka kakao
- dodatkowo 2-3 łyżki cukru
Wykonanie:
Pierwszą część cukru (125g) ucieramy z masłem mikserem na najwyższych obrotach. Masło można wcześniej trochę ogrzać w mikrofali lub po prostu wyjąć z lodówki i potem pokroić na mniejsze kawałki. Do utartej masy dodajemy jajko i ponownie ucieramy. Dosypujemy mąkę i kakao, mieszamy mikserem na wolnych obrotach, po czym zagniatamy ciasto ręcznie. Zagniatamy je na tyle długo, by powstała nam jednolita, jednokolorowa masa, ciasto powinno ładnie i bez problemu odchodzić od rąk. Z ciasta formujemy niewielkie kulki i obtaczamy w drugiej części cukru (2-3 łyżki). Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pieczemy je około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Hej! Świetny przepis! Wczoraj zrobiłam masę tych ciasteczek na “słodki prezent”. Musiałam dodać trochę więcej mąki (jakieś 150g), aby dało się z nich robić kuleczki, ale ciasteczka robi się niesamowicie szybko, są pyszne, kruche, bardzo ładne z tych pobłyskującym cukrem, zapewne zrobię jeszcze nie raz! :) Pozdrawiam