Wieniec jabłkowo - serowy


Słodkie ciasto, lekko kwaskowe jabłka i rumowy aromat – niezwykle lekki, pyszny i aromatyczny placek.

Składniki na ciasto:

Składniki na nadzienie:

Wykonanie:

1. Twaróg zemleć. Jeśli mamy już mielony, wrzucić do miski. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Kasię pokroić w kostkę, dodać do mąki. Wlać zapach. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Utrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Wymieszać jabłka z sokiem i skórką cytrynową.

3. Dwa żółtka wymieszać ze śmietaną. Posypać blat cukrem pudrem, rozwałkować na nim ciasto na grubość około pół centymetra. Posmarować śmietaną z żółtkami. Na ciasto wyłożyć jabłka, zostawiając z każdej strony około centymetra wolnego miejsca. Zwinąć rulon.

4. Pokroić rulon ciasta na dziewięć plastrów. Układać je nadzieniem do góry w okrągłej tortownicy, kładąc pierwszy plaster w samym środku, pozostałe układać dookoła tego środkowego. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajem. Piec w temperaturze około 180 stopni mniej więcej 40 minut (do zrumienienia).