Dietetyczna pierś na parze


Lekkie, pachnące, niskokaloryczne, beztłuszczowe – odpowiednie dla wszystkich, którzy aktualnie są na diecie, idealne dla tych, którzy lubią jeść smacznie i zdrowo. Do tego przygotowuje się je w przeciągu pół godziny.

Składniki:

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (jak pół kotleta). Skrapiamy sosem sojowym (osobiście ograniczam sól, ale jeśli ktoś nie ma sosu sojowego lub nie musi ograniczać soli, śmiało może mięso normalnie osolić). Nacieramy papryką słodką w proszku, czosnkiem i pieprzem – zresztą przyprawy można serwować do woli takie, jakie lubimy. Odstawiamy na 15 minut.

2. Warzywa wysypujemy na sitko, trochę solimy.

3. Warzywa układamy na środkowym poziomie parowara (ja mam zwykły garnek do gotowania na ogniu), mięso u góry, żeby przeszło aromatem. Całość gotujemy około pół godziny. Danie nie potrzebuje już żadnych dodatków.

4. Zamiast gotowej mieszanki warzyw, można ugotować brokuła, ziemniaka, marchew, seler, kukurydzę, etc. Co kto lubi, wedle gustu.