Keks

wrzesień 11th, 2010
image_pdfimage_print

Keks od lat gościł w moim rodzinnym domu, rok w rok i pieczenie za pieczeniem ulepszany przez mojego tatę, mistrza w pieczeniu ciast, tortów i ciastek. Ten jest prosty, pachnący, rozpływający się w ustach. Idealny do herbaty, kawy, na deser, na święta.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 4 jajka
  • 20dag cukru pudru
  • 15g proszku do pieczenia
  • 100g rodzynek
  • 50g fig
  • 50g moreli suszonych
  • 50g migdałów bez skórki
  • 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100g owoców w cukrze (wiśnie kandyzowane + daktyle)
  • dodatkowo 1 łyżka masła

Wykonanie:

1. Bakalie siekamy i oprószamy mąką.

2. Masło ucieramy, dodając kolejno cukier, żółtka oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.

3. Ubijamy pianę z białek, dodając do niej szczyptę cukru. Bakalie delikatnie mieszamy z ubitą pianą.

4. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i nacinamy je wzdłuż nożem umoczonym w łyżce masła (aby ciasto nie popękało podczas pieczenia). Pieczemy około godziny, w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Ciasta i desery, Na Boże Narodzenie, Wielkanoc , , , , , ,

  1. No comments yet.